https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13962644_1250618118304785_7860197229721077201_n.jpg?oh=4210c6d51631d5c77777235a443bcc02&oe=584848F0
 
LOGGAGYMUrstarkUmeå

Ovilja eller ren okunskap ?

I veckan var jag på en av 8 träffar i en grupp som jobbar med patienter med samma sort värkproblematik som jag.
En fantastik grej där dom lär ut träning som en stor del i smärthanteringen även hur man kan mentalt påverka sitt mående.

Denna gång var det dags för att ha en dietist på besök. Intressant, eftersom jag vet att kosten påverkar oss väldigt mycket, och framförallt oss med värk i kroppen.

Jag utbildade mig till kostrådgivare 2012 och sen dess har jag föreläst och använt mig av mina kunskaper både för min egen del men även till flertal kllienter och där jag sett fantastiska resultat och så många som fått enormt fina resultat där dom kunnat sluta med flertal värktabletter, blodtrycksmedeciner och fått en bättre ork och livskvalitet. Och till skillnad mot vad många tror så handlar det inte bara om övervikt utan om att få en bättre hälsa oavsett vad som står på vågen.

Ok nu åter till träffen. Vet inte om jag ska skratta eller gråta.
Enligt denna diestist så fanns det inget förutom att välja att äta var tredje timme som kunde hjälpa till, att välja bort livsmedel som vitt bröd eller pasta såg hon ingen vinnig i, hon sa att vi var tvungen att få i oss exempelvis Pasta för att få i oss alla näringsämnen !? Var då tvungen att fråga vilka , -svaret var zink och magnesium.
Efter denna mening kom även att ska man välja att utesluta något livsmedel så ska man göra det "övervakat" av någon inom sjukvården.
Sedan kom frågan om halvfabrikat, om det är något kring detta vi ska tänka på. Svaret - Nej men exempelvis fiskpinnar är ett bra alternativ, man kan ju micra broccoli till. Att halvfabrikat är bra alternativ för att få i sig mat.

Ok ska försöka svara på varför jag tycker detta är så galet som det kan bli.
Först och främst nämdes inte ens den stora boven i dagens samhälle Socker ! När det är rätt så välkänt för alla att det inte är speciellt vettigt att inta, främst då man vet att tröstätning och viktuppgång går hand i hand med mycket smärtor och ångesthantering.

Pasta och näringsämnen :
Hur får vi i oss zink?
Kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner. Även musslor, ost och nötter är rika på zink.
Hur får vi i oss magnesium?
Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten. ( källa från livsmedelsverket )

Ingenstans står pasta ! Enormt dumt exempel.
När sedan en deltagare frågar att det måste väl vara smart att ta bort vitt bröd som hen funderat på. Kommer svaret att det inte alls behövs. 
Det vet väl alla nuförtiden att det inte finns någon anlednings alls att äta vitt bröd, gott kanske ja. Men det är bara tomma snabba kolhydrater som är en stor del i varför många överäter, får diabetes och är överviktiga.

Ok sen kommer vi till halvfarikat som hon tog som ett bra alternativ:  Till vad? 
Hel och halvfabrikat är även det en del i vår tids ohälsa, främsat om vi tittar på alla märkliga tillsatser och att vår balans mellan omega3 och omega6 balansen inte alls blir bra. Att ha för hög andel omega6 i systemet gör att bla inflammationer i våra kroppar ökar.
Finns massor med information om detta om någon vill läsa vidare så är det enkelt att hitta information.

Kontentan av detta långa inlägg är iaf att jag blir förfärad, ledsen och förbannad över att det inte kan ges vettiga råd till människor som verkligen behöver få hjälp med detta. Har man värk eller andra sjukdomar är man som en testperson för massor med läkemedel. Som kommer med biverkningar som man får medicinera ännu mer.
Och att med något så naturligt och enkelt så som mat och livsråd hamnar i skymundan.

Jag är förutom det väldigt glad över att jag är påläst och att det finns människor som man kan vända sig till som har betydligt färskare och vettigare syn på detta område.

Så vad har du för erfarenheter, har du fått bra eller dåliga råd kring kosten av sjukvården?

Allt gott // Cecilia
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ingrid Lindelöw Berntson » Ovilja eller ren okunskap ?:  ”Tack Cecilia! Själv fick jag inga kostråd alls när jag hade förhöjt blodsocker. ..”

  • Annika Svensson » Ovilja eller ren okunskap ?:  ”Ja, det där lät ju bara för bedrövligt!? Tur att det finns andra, som du med fl..”

  • Sandra Edlund » Ovilja eller ren okunskap ?:  ”Jag blev lika chockad som dig. Jag förstår poängen med att det är viktigt att få..”

  • Carina » Ingefärsdryck:  ”Ooh yey! Bra att detta dök upp på min sida och påminde mig om att fixa denna :)...”

  • Kristina » Jäkla skitdag:  ”Det är urstarkt att visa och berätta den sidan oxå!! Jag känner så väl igen mig,..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln